Doc.gr
Posted: Wednesday, 26 June 2013
Καρκίνος του εντέρου: θα πρέπει να ανησυχώ ;   
Αν είσαι 50 ετών και άνω η απάντηση είναι ΝΑΙ. Θα πρέπει να το σκεφτείς… Οι περισσότερες περιπτώσεις Καρκίνου του εντέρου εντοπίζονται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών.
Κανείς όμως στη οικογένεια σου δεν είχε Καρκίνο του εντέρου ; Οι περισσότεροι άνθρωποι με Καρκίνο του εντέρου δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό με την ασθένεια. Εσύ μπορεί να έχεις την ασθένεια και να μην το ξέρεις. Αν έχεις γονιό, αδερφό, αδερφή ή παιδί που έχουν/είχαν την ασθένεια τότε είναι πολύ σημαντικό να εξεταστείς. 
ΚΑΝΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ !!
Έχεις τη δύναμη να σταματήσεις τον Καρκίνο του εντέρου πριν καν αρχίσει. Ο Καρκίνος του εντέρου ξεκινά με έναν πολύποδα που δεν είναι ακόμα Καρκίνος. Κάνοντας εξετάσεις βοηθάς τον γιατρό σου να σου πει αν υπάρχει πρόβλημα και ποιες εξετάσεις ανιχνεύουν τον πολύποδα πριν εξελιχθεί σε Καρκίνο. Οι περισσότεροι που είχαν πολύποδα και τον αφαίρεσαν δεν εξελίχτηκε ποτέ  σε Καρκίνο. Αν ο Καρκίνος του εντέρου βρεθεί νωρίς έχεις πολλές πιθανότητες να το νικήσεις με θεραπεία. Οι εξετάσεις, λοιπόν, μας βοηθούν να το βρούμε έγκαιρα. 
Πιστεύουμε ότι ο λόγος που πρέπει να κάνετε εξετάσεις είναι για να  προλάβετε (όχι απλά να εντοπίσειτε) τον Καρκίνο του εντέρου. Το να εντοπίσουμε και να αφαιρέσουμε τους πολύποδες αποτρέπει τους ανθρώπους  από το να πάθουν Καρκίνο του εντέρου.  Οι εξετάσεις που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν πολύποδες και Καρκίνο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή σας , αν αυτές οι εξετάσεις είναι εφικτές και διατίθεστε να τις κάνετε.
Μιλήστε με τον γιατρό σας. Αν είστε 50 ετών και άνω πρέπει να εξεταστείτε για Καρκίνο του εντέρου. Ρωτήστε για τις εξετάσεις. Καθώς μεγαλώνουμε έχουμε περισσότερες ανησυχίες όσο αφορά την υγεία μας. Ο γιατρός σας έχει πολλά να σας πει. Αν δεν σας αναφέρει τις εξετάσεις για τον Καρκίνο του εντέρου μην διστάσετε να ρωτήσετε εσείς. Υπάρχουν πολλές εξετάσεις και ο γιατρός σας θα επιλέξει την  κατάλληλη για σας.
Τι είναι ο Kαρκίνος του εντέρου ; Είναι ο Καρκίνος που αφορά το παχύ έντερο και το ορθό.
Τι κάνουν το παχύ έντερο και το ορθό; Το παχύ έντερο και το ορθό βοηθούν το σώμα να χωνέψει την τροφή. Κρατούν ότι δεν χρειάζεται το σώμα μέχρι να τα αποβάλλει ο οργανισμός.      

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣΓΙΑ ΠΟΛΥΠΟΔΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ.

ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΣΙΓΜΟΕΝΔΟΣΚΟΠΕΙΟ  Ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα σωλήνα με κάμερα και φως , ώστε να δει μέσα στο ορθό και το κάτω άκρο του παχέος εντέρου.  Ο γιατρός θα κοιτάξει για Καρκίνο ή  πολύποδα που μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο. Αν δει κάτι θα πάρει δείγμα και θα το εξετάσει. Αυτή η εξέταση επιτρέπει στον γιατρό να δει μόνο το κάτω μέρος του εντέρου. Αν υπάρχει κάτι θα πρέπει να προβούμε σε κολονοσκόπηση. 
ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα σωλήνα με κάμερα και φως, για να κοιτάξει στο εσωτερικό του παχέος εντέρου. Η εξέταση αυτή επιτρέπει στο γιατρό να δει το σύνολο του παχέος εντέρου . Ο γιατρός θα πρέπει να ψάχνει για Καρκίνο ή πολύποδες που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Αν δει πολύποδες ή όγκους, πρέπει να τους αφαιρέσει ή να πάρει δείγμα ώστε να σταλούν για βιοψία. Στους  ασθενείς χορηγείτε ένα ήπιο ηρεμιστικό πριν την εξέταση.
ΚΛΥΣΜΑ ΒΑΡΙΟΥ Αφού γίνει  ένα ειδικό κλύσμα, λαμβάνονται ακτινογραφίες  του όρθου και του παχέος εντέρου. Αν οι ακτινογραφίες παρουσιάσουν όγκους ή πολύποδες , θα πρέπει να γίνει κολονοσκόπηση έτσι ώστε ο γιατρός να μπορέσει να αφαιρέσει τους πολύποδες ή να πάρει δείγμα για βιοψία.
ΑΞΟΝΙΚΗ ΚΟΛΟΝΟΓΡΑΦΙΑ Σε αυτή την εξέταση αντλείται αέρας στο έντερο. Στη συνέχεια γίνεται ένας ειδικός τύπος ακτινογραφίας που ονομάζεται αξονική τομογραφία. Η εξέταση γίνεται γρήγορα και χωρίς νάρκωση.   Αν οι ακτινογραφίες παρουσιάσουν όγκους ή πολύποδες, θα πρέπει να γίνει κολονοσκόπηση έτσι ώστε ο γιατρός να μπορέσει να αφαιρέσει τους πολύποδες ή να πάρει δείγμα για βιοψία.
ΤΕΣΤ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ (gFOBT) Ο γιατρός θα σας δώσει ένα τεστ να το πάρετε στο σπίτι. Θα πρέπει να απλώσετε μια μικρή ποσότητα κοπράνων σε μια κάρτα. Αυτό θα πρέπει να το επαναλάβετε για τρείς κενώσεις του εντέρου. Οι κάρτες θα πρέπει να επιστραφούν στο γιατρό ή σε κάποιο εργαστήριο για να γίνει η εξέταση. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αυτής θα ενημερώσουν το γιατρό σας αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα. Αν υπάρχει αίμα, τότε θα πρέπει να γίνει κολονοσκόπηση ώστε να βρεθεί η ακριβής αίτια του αίματος. Η εξέταση αυτή θα βρει  μερικές μορφές καρκίνου στο παχύ έντερο αλλά μπορεί και όχι. 
ΑΝΟΣΟΧΗΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ (FIT) Ο γιατρός θα σας δώσει ένα τεστ να το πάρετε στο σπίτι. Θα πρέπει να απλώσετε μια μικρή ποσότητα κοπράνων ή νερό από την λεκάνη της τουαλέτας σε μια κάρτα. Το τεστ θα σας εξηγείι πως θα πρέπει να το κάνετε αυτό. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε σε 2-3 κάρτες, αναλογα με το είδος του ελέγχου που  θέλει ο γιατρός σας να κάνετε. Οι κάρτες θα πρέπει να επιστραφούν στο γιατρό ή σε κάποιο εργαστήριο για να γίνει η εξέταση. Τα αποτελέσματα της εξέτασης αυτής θα ενημερώσουν το γιατρό σας αν υπάρχει αίμα στα κόπρανα. Αν υπάρχει αίμα ,τότε θα πρέπει να γίνει κολονοσκόπηση ώστε να βρεθεί η ακριβής αίτια του αίματος. Η εξέταση αυτή θα βρει  μερικές μορφές καρκίνου στο παχύ έντερο αλλά μπορεί και όχι. 
ΕΞΕΤΑΣΗ DNA ΚΟΠΡΑΝΩΝ ( sDNA TEST) Αυτή η νέα εξέταση ελέγχει το κόπρανα για κύτταρα Καρκίνου. Ο γιατρός θα σας δώσει ένα τέστ να το πάρετε σπίτι . Θα συλέξετε μια ολόκληρη κένωση και θα την πάτε στο εργαστήριο για ανάλυση. Το τέστ θα ανιχνεύσει κάποιο είδος Καρκίνου αλλά όχι όλους. Αυτό το τέστ είναι ακριβότερο από τα άλλα τεστ κοπράνων και δεν γνωρίζουμε πόσο συχνά θα πρέπει να γίνετε. Αν τα αποτελέσματα του τέστ δεν είναι φυσιολογικά θα πρέπει να γίνει κολονοσκόπηση.
 ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ  Για τις: ενδοσκόπηση με ελαστικό σιγμοειδοσκόπειο,  κολονοσκόπηση, κλύσμα και αξονική κολονογραφία, το έντερο πρέπει να είναι όσο πιο καθαρό/άδειο γίνεται. Ίσως σας ζητηθεί να καταναλώνετε μόνο υγρά για αρκετές ώρες πριν την εξέταση. Θα χρειαστεί να πάρετε καθαρκτικό και ίσως να κάνετε κλύσμα το πρωί πριν την εξεταση.  Για τις εξετάσεις κοπράνων θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που δίνονται από το τέστ και να πάτε το τέστ στο εργαστήριο.  
ΠΩΣ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ  ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ;
  • Αν είσαι 50 ετών και άνω, ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις εξετάσεις για Καρκίνο του εντέρου.
  • Αν κάποιος στην οικογένεια σου είχε Καρκίνο του εντέρου, ίσως χρειάζεται να εξεταστείς πριν τα 50. Συμβουλέψου τον γιατρό σου σχετικά με το ιστορικό της οικογένειας σου.
  • Αν έχεις κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις, ίσως χρειάζεται να εξεταστείς πριν τα 50. Συμβουλέψου τον γιατρό σου.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ; Το να βρεθούν  και να αφαιρεθούν οι πολύποδες  αποτρέπει από το να εξελιχτούν  σε Καρκίνο. Οι εξετάσεις που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν πολύποδες και Καρκίνο θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή σας. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τις εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε, και αποφασίστε ποια σας ταιριάζει καλύτερα.    
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ. Ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε στο γιατρό σας αν είστε 50 ετών και άνω.
  • Έχω διαβάσει ότι υπάρχουν αρκετές εξετάσεις για τον Καρκίνο του εντέρου. Ποια νομίζετε ότι πρέπει να κάνω;
  • Πως γίνετε αυτή η εξέταση; Έχει κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία; τι ακριβώς θα μου κάνουν και πως θα αισθανθώ;
  • Τώρα που είμαι 50 ετών τι άλλες εξετάσεις θα πρέπει να κάνω για Καρκίνο;
 ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ  «AMERICAN CANCER SOCIETY» Εξετάσεις που εντοπίζουν πολύποδες και Καρκίνο. Ενδοσκόπηση με ελαστικό σιγμοειδοσκόπειο κάθε 5 χρόνια ή Κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια ή Κλύσμα βαρίου κάθε 5 χρόνια   ή Αξονική κολονογραφία κάθε 5 χρόνια Εξετάσεις που εντοπίζουν Καρκίνο. Κάθε χρόνο εξέταση κοπράνων                                                                     
 
(
gFOBT )  ή   ( FIT )   ή    ( sDNA ) 


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: